Eco-line3 LED en Inductie stalverlichting. Extreme levensduur en energiebesparend.

Dierenwelzijn, diergezondheid en productie

Eco-line3 LED en inductie stalverlichting. De ideale verlichting voor in uw melkvee of kalveren stal.

Eco-line3 stalverlichting heeft een extreem lange levensduur en realiseert een energie besparing tot wel 65%

Om te kunnen zien en om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen hebben jongvee en volwassen koeien voldoende licht nodig. Een verlichtingssterkte vanaf ongeveer 130 lux is hiervoor voldoende. Daarnaast hebben de dieren een dagelijkse donkerperiode (<5 lux) nodig van ten minste 6 uren om hun biologische klok te resetten. Koeien kunnen waarschijnlijk kleur zien, maar eventuele effecten  van een lichtkleur op de koe zijn onbekend.

De ontwikkeling van jongvee wordt gestimuleerd door licht. Kalveren en pinken hebben baat bij een daglengte van ca. 16 uren. De vruchtbaarheid van koeien wordt eveneens gestimuleerd door een daglengte van ca. 16 uren.

De melkproductie van koeien kan met zo’n 8 á 9 procent worden verhoogd door de daglichtperiode buiten de zomermaanden met kunstlicht te verlengen tot 16 uren licht (en 8 uren donker). Hiervoor is een verlichtingssterkte nodig van minimaal 150 lux, gemeten op dierniveau (dat wil zeggen op ooghoogte dieren).

Aan de bovenstaand beschreven lichtbehoeften van ondernemer en koe wordt voldaan door tijdens de dagelijkse lichtperiode een verlichtingssterkte toe te passen van minimaal 150 lux en dagelijks een donkerperiode te hanteren van ten minste 6 uren bij een verlichtingssterkte beneden vijf lux. De stalverlichting moet zo worden opgehangen dat een gelijkmatige lichtverspreiding over de stal wordt bereikt en genoemde verlichtingssterkten op dierniveau worden gehaald.

Eco-line adviseert voor koestallen met een nokhoogte van 6mtr. en/of hoger de Eco-line klokarmaturen toe te passen. Deze armaturen hebben een prima spreiding zodat er een gelijkmatig lichtniveau ontstaat in uw stal. Lees hier alle informatie over inductieverlichting.

Afhankelijk van de maatvoering kan worden bepaald welk wattage en lichtbron noodzakelijk is om de gewenste lichtsterkte te realiseren.

bekijk hier informatie van RVO omtrent stalverlichting voor melkvee.