fbpx

In de pers

25 juli 2016

Kippen en kannibalisme

Kippen en kannibalisme hoe zit dat?

Op korte termijn gaat het verbod op snavelkappen van kippen in. Een aantal supermarkten, maar ook enkele Duitse deelstaten, lopen al vooruit op deze maatregel en willen alleen nog eieren verkopen van hennen met onbehandelde snavels.

Nu is het nog gebruikelijk dat het scherpe puntje van de snavel wordt gehaald, zodat de kippen minder schade aanrichten met hun snavels. Je zou zeggen dat het goed is voor het dierenwelzijn wanneer de snavels van de kippen niet meer behandeld worden, maar….

Een kip heeft ogen met een grote waarneming. De mens heeft 3 basiskleuren (rood, groen en blauw) en de kip heeft 4 basiskleuren (rood, groen, blauw en UV-A). Door de verschillen in de gevoeligheid kunnen kippen details zien die wij mensen niet kunnen zien. Zo zijn kippen bijvoorbeeld in staat om elkaar als individu te herkennen in de stal. Sommige kippen zijn vriendinnetjes met elkaar en andere niet. Hierdoor ontstaat er een hiërarchie in het koppel. Als je het ultra violette licht (UV-A) weglaat dan kunnen ook de kippen elkaar niet meer herkennen.       Dit betekent echter niet dat er minder pikkerij (kannibalisme) voorkomt. Doordat de hiërarchie wordt verstoord pikken de kippen maar raak. Van groen en blauw licht wordt de kip rustig verlaagd de stress.

 

licht kip

Standaard wit licht heeft de meeste kleuren van het spectrum in zich. Onze Eco-line3 LED armaturen hebben bijvoorbeeld de volgende eigenschappen.

licht kip LED

Normaal pikken kippen op opvallende kleuren, zoals bloed uit wondjes bij de andere kippen. Wanneer deze pikkerij optreedt dan worden de wondjes dus groter en neem het pikken dus alleen maar toe wat al snel dramatische gevolgen zal geven. Op het moment dat het witte licht wordt vervangen door rood licht zal de pikkerij vrijwel meteen stoppen. Door het rode licht vallen de anders zo aantrekkelijke bloedspikkels op het verenpakket niet meer op. Ook is rood licht positief van invloed op de vruchtbaarheid en eierproductie.

Als we bovenstaande informatie lezen dan zou je zeggen dat je met RGB (rood, groen en blauw) LED licht een ideale oplossing hebt om het probleem kannibalisme te kunnen stoppen. onze mening is echter dat een stabiel wit licht de basis moet zijn en geen mix van RGB kleuren. Op het moment dat je kleuren gaat mixen krijg je een vreemd onnatuurlijk spectrum. Krijg je vervolgens pikkerij dan is heb nog maar 1/3e van het lichtniveau over omdat je enkel van het rode licht gebruik gaat maken. Met Eco-line3 Poultry armaturen heb je 20W wit licht en 20W rood licht. De kippen verblijven in een stal met een normaal licht spectrum en zijn eenvoudig onder controle te krijgen bij pikkerij.

Voor meer informatie over Pluimvee verlichting klik hier.